Τελευταία ενημέρωση: Απρίλιος 2011
Ερώτημα: Αν ο πληθυσμός της Κρήτης μπορούσε να τραφεί αποκλειστικά με ελιές και ελαιόλαδο, οι θερμίδες που αντιστοιχούν από την ντόπια παραγωγή (ανά κάτοικο και ημέρα) θα επαρκούσαν;
Ερώτημα: Αν ο πληθυσμός της Κρήτης μπορούσε να τραφεί αποκλειστικά με ελιές και ελαιόλαδο, οι θερμίδες που αντιστοιχούν από την ντόπια παραγωγή (ανά κάτοικο και ημέρα) θα επαρκούσαν;
H Κρήτη έχει μόνιμο πληθυσμό (απογραφή 2001) περίπου 600000. Αν προσθέσουμε τον τουρισμό και τους μετανάστες, τότε έστω ότι προστίθενται επιπλέον 150000 που να διαμένουν όλο το χρόνο. Δηλαδή σύνολο 750000 κάτοικοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επίσης έστω ότι στην Κρήτη παράγονται ανά έτος κατά μέσο όρο 80000 τόνοι ελαιολάδου (δεν έψαξα για παραγωγή βρώσιμων ελιών, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες από τις ελαιοποιήσιμες ελιές).
Έστω ότι η απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο είναι 22% κατά βάρος.
Γνωρίζουμε ότι 1 γραμμάριο ελαιολάδου έχει 9 θερμίδες φαγητού (kcal).
Πόσες θερμίδες μας δίνει 1 γραμμάριο βρώσιμης ελιάς;
Λύση:
Έστω ότι από 100 γραμμάρια ελαιόκαρπου, τα 30 γραμμάρια είναι κουκούτσι, το οποίο δεν τρώγεται. Απομένουν 70 γραμμάρια . Από αυτά τα 70 γραμμάρια εκτιμώ ότι προκύπτουν:
Συνολικά λοιπόν τα 100 γραμμάρια ελαιοκάρπου μας δίνουν 198+24 = 222 θερμίδες ή περίπου 2,2 θερμίδες ανά γραμμάριο ελαιοκάρπου.
Έστω ότι κάθε κάτοικος χρειάζεται 50 κιλά ελαιολάδου ανά έτος για τις ανάγκες του (σαλάτα, τηγανητά, κλπ). Αυτό αντιστοιχεί σε:
Άρα περισσεύουν 80000 – 37500 = 42500 τόνοι ελαιολάδου.
Αν τους 42500 τόνους ελαιολάδου δεν τους πηγαίναμε για ελαιοποίηση, αλλά τους τρώγαμε σαν βρώσιμες ελιές, θα είχαμε παραγωγή:
= 42500/0,22 = 193000 τόνους ελαιοκάρπου (ο υπολογισμός έγινε με βάση ότι ο ελαιόκαρπος αποδίδει 22% σε ελαιόλαδο κατά βάρος).
Έτσι μπορούμε να κάνουμε τους παρακάτω υπολογισμούς:
Θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα από ελαιόλαδο:
= (37500 τόνοι ελαιολάδου/έτος * 1000000 γραμμάρια/τόνο * 9 θερμίδες/γραμμάριο)/
(750000 κάτοικοι * 365 ημέρες/έτος) = 1230 θερμίδες
Θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα από ελαιόκαρπο:
= (193000 τόνοι καρπού/έτος * 1000000 γραμμάρια/τόνο * 2,2 θερμίδες/γραμμάριο)/
(750000 κάτοικοι * 365 ημέρες/έτος) = 1550 θερμίδες
Δηλαδή συνολικά: 1230 + 1550 = 2780 θερμίδες φαγητού ανά κάτοικο και ημέρα.
Αντίστοιχα αν τρεφόμασταν μόνο με ελαιόλαδο θα αντιστοιχούσαν 2630 θερμίδες φαγητού ανά κάτοικο και ημέρα, ενώ αν τρεφόμασταν αποκλειστικά με βρώσιμες ελιές (καθόλου ελαιοποίηση) θα αντιστοιχούσαν 2920 θερμίδες ανά κάτοικο και ημέρα.
Αυτό που βλέπω επίσης είναι ότι τρώγοντας βρώσιμες ελιές παίρνουμε και άλλα θρεπτικά συστατικά από την ελιά, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων κατά 11% (αφού τρώμε εκτός το λάδι και επιπλέον συστατικά της σάρκας της ελιάς).